zondag 14 september 2014

Meerhoven24, de 24-uurs-estafette

Dit evenement vindt plaats op 13 en 14 september in de wijk Meerhoven.
Als gastloper loop ik mee met het i move bootcamp team #2

Nu is de inschrijving al sinds een paar maanden een feit maar kamp ik ook al weer sinds 2 maanden met allerlei kwalen aan mijn benen en voeten waardoor ik zo'n week of 8 niet of nauwelijks gelopen heb. Toch laat ik mijn team niet in de steek. Het zijn immers rondjes van slechts 2,2km en die mag je ook nog eens maar 1x lopen en dan moet er minimaal iemand anders jou aflossen.
Nu is er door de, inmiddels meer ervaren 24-uurs estafette mensen, een schema opgesteld waarbij we in 2 shifts van 6 lopers de 24 uren gaan afwerken.

En dan is daar die dag.
Enkele teamleden zetten in alle vroegte de partytenten op. Bianca zorgt voor een keukentje en ik lever de tafel en de nachtverlichting. Hoe kan het ook anders, met een loop-lamp. En zowat iedereen neemt een campingstoel mee...
En aan het weer zal het niet liggen. We hebben vandaag het prachtigste nazomerweer wat je maar kunt wensen en er is ook geen regen voorspeld.

10:00 uur.
We, en dat zijn de 2 teams van i move bootcamp, hebben ons verzameld. De T-shirts zijn uitgedeeld, de chips aan de schoenen, de "back-stage-bandjes" om onze polsen en we kunnen onze slaapplaatsen voor de nacht gaan inrichten. Nee, we slapen niet in de grote hal maar in een van de kleinere gymzalen. Helemaal alleen voor i move bootcamp, teams nummers 24 en 25.

11:00 uur.
Terwijl we ons tegoed aan aan de gratis vlaai en koffie krijgen de teamcaptains de laatste instructies.
Voor ons betekent het aflossen tijdens de estafette dat we gedurende de wissel, met de binnenkomende loper meelopen, samen de tijdmatten overschrijden en zo met je eigen ronde begint.
Dan is het verzamelen onder de hangar waar elk team apart wordt voorgesteld en er een teamfoto wordt gemaakt. Ook de burgemeester van Eindhoven doet nog zijn zegje en een van loopsters brengt nog een lied ten gehore. En dan gaan we ons opmaken voor de start.

12:00 uur.
De teams staan klaar en na het startsignaal gaat werkelijk iedereen als gekken er vandoor. Het is ook wel te zien dat de snelsten van elk team als eersten gestart zijn. De eerste die binnen komt doet dat in iets meer dan 6 minuten! Maar ons team mag ook niet klagen met een dikke 8 minuten.

En dan begint het afwerken van de startlijsten, eerst van shift 2, waar ik deel uitmaak. Ik start elke keer na Marcia en word opgevolgd door Bianca. Nu is een afstand van 2,2km. wel om te doen. Alleen heb ik, normaal gesproken, zo'n 10 à 15 minuten inlopen nodig om warm te zijn. Had ik dus net zo goed met Marcia mee kunnen lopen. Maar goed, ik doe mijn warming-up wel zo'n 50 meter voor het wisselpunt. Huppelen, zwaaien, draaien en dan samen met Marcia over de tijdmatten, op naar mijn eerste ronde.
Dat valt niet mee, na zo'n lange tijd niet gelopen te hebben. De benen zijn erg stram. Elke 50 meter wordt met bordjes aangegeven. Of dat nu helpt? Ik heb het gevoel dat ze me opjagen. Op 1 kilometer check ik mijn klokje: 5:46. Oei, dat is veel te hard voor mij, maar ach, nog maar 1,2km en dus gas erop en 11:57 wordt mijn eerste rondetijd. oftewel 11,05km/u.  Ben benieuwd hoe die volgende rondjes gaan. Ik heb speling want mijn uitgangspunt was max. 15 minuten per rondje
Nou, bij de 2e beurt gaat er nog maar liefst 22 seconden van af, maar met die 11:35 ben ik toch wel heel diep gegaan. Man, man, wat moet ik lang bijkomen en zelfs bij mijn 3e beurt lijk ik nog niet hersteld. "Ik ben bang dat ik die 20 seconden winst nu wel weer zal verspelen....", laat ik verzorger Jan weten. En inderdaad pakt het ook zo uit. Met 12:21 ga ik zelfs 24 seconden langzamer dan de eerste ronde terwijl het me toch minstens net zo veel energie heeft gekost.

De dag vordert. Ondertussen zijn ook de prestatielopen van 5, 10 en 15km de revue gepasseerd. De shifts wisselen elkaar af. Tegen 6 uur 's avonds is er dan het buffet van Bianca en dan kan shift 2 alvast de eerste grote rustpauze nemen.
In de slaapzaal heerst een serene stilte. Ik rust ook lekker uit. Alleen doe ik dat altijd nogal luidruchtig. Nu ook blijkbaar, aldus Marcia.
Na de rust volgen de volgende rondjes. De avond is intussen gevallen maar het is nog steeds een drukte van belang. Een bandje speelt soulmuziek en in afwachting van de Ligt-Up run is vrouwlief ook weer aanwezig. Aan de Light-Up run doen Damian en Luuk mee en ook Danny.
Die start is om half 12 en iedereen start, volop versierd met alles wat maar kleurig licht geeft, aan het rondje van 2 km. Intussen gaat de estafette gewoon door. Maar daartussen in zien we opeens de voorfietser verschijnen. Als eersten, ver los van de rest duiken Luuk en Damian samen op uit de duisternis. Samen komen ze als eerste over de finish, Damian net iets eerder dan Luuk. Veel later zien we Danny pas binnenkomen.
Voor de meisjes die ook mee gekomen zijn is dit toch wel wat vermoeiend.

Wij gaan de nacht in en dat betekent voor mij dat ik ga slapen. Moet ook wel want ik ben intussen wel echt moe. De laatste ronde ging zelfs al boven de 14 minuten.
Ik ben te moe om te gaan douchen. Met kleren en al meteen maar plat op mijn luchbed en de slaapzak maar gebruiken als deken i.p.v. er in te gaan liggen. Dat duurt dan ook niet lang of ik laat duidelijk horen dat ik slaap. Als ik wakker word blijk ik nog als enige in de slaapzaal. Lijkt wel of ik iedereen heb weggejaagd....

Tijd voor de ochtendrondjes.
Ik zie een snelle tijd niet meer zitten, na die 14:03 in de nacht, maar wonder boven wonder blijf ik weer binnen de 12½ minuut. En ik voel me weer fit. Doet blijkbaar toch goed, zo'n dutje.

En dan is er 's morgens de kidsrun. Nu doen zowel Luuk en Lizzie, maar ook Holly daar aan mee, begeleid door papa Jochem. Daarna maken wij ons werk met de estafette verder af, zodat iedereen toch zijn 10 rondjes heeft gedraaid.
Als laatste, in het laatste kwartier van de 24 uur, verzamelen alle teams zich op een 200 meter voor de finish en lopen dan vervolgens om 24 uur in omgekeerde volgorde van de ranglijst naar de finish. De laatsten zijn dan degenen die de meeste kilometers hebben gemaakt.
Wat volgt zijn dan de ceremonies, de prijsuitreikingen en dat soort dingen en dan is het toch uiteindelijk helemaal afgelopen. De slaapzalen worden ontruimd, de tenten afgebroken, alles opgeruimd, iedereen naar huis en eenmaal thuis ben ik weer doodop. In het begin nog niet maar na een half uurtje op de bank zitten ga ik toch maar over in een horizontale stand. Een paar uurtjes maar.
Niet al te lang want.... naast opruimen en alle loopspullen in de was doen, is het ook weer inpakken geblazen. Morgen gaan we nl. op vakantie!


De foto's volgen nog
Wordt vervolgd.....


Geen opmerkingen: