zaterdag 20 februari 2016

Trimloop - Gelre Jutbergtrail Dieren, 16,4km maar zelf niet mee gedaan

Ons eigen trailteam, laat ik die vanaf heden team "Duivelein" noemen, gaat vandaag richting Gelderland. Dieren om precies te zijn en wel naar de Gelre Jutbergtrail. Ik ga dan wel mee maar alleen om te supporteren en wie weet ook nog wat fotograferen.
Kwart over 8 vertrek vanuit het Hileind en nadat we Reinier en Ellen in Eindhoven hebben opgepikt is het op naar Dieren. De Tom-Tom geeft een aankomsttijd aan van 10 uur maar we doen er 5 minuten korter over. Parkeren is op de parkeerplaats van de plaatselijke voetbalvereniging. Een behulpzame verkeersregelaar zal ons wel de weg wijzen: Eerst parkeren, daarna door de poort, langs het voetbalveld, door de "onderdoorgang", weer een parkeerplaats oversteken, de weg oversteken en we dan arriveren we op de bijna lege parkeerplaats van de atletiekvereniging AV Gelre. Maar waarom mochten we hier dan niet parkeren?
Maakt niet uit. We zijn er. In de tent achter de piepkleine kantine worden de startnummers opgehaald. De gaskachel is erg welkom want bepaald warm is het niet, hoewel dat meer aan de wind en de regen ligt dan aan de temperatuur.
Er is nog ruim tijd voor de start en dus vertoeven we eerst nog wat in de kantine in afwachting van de start. Langzaamaan begint die kantine vol te stromen. En gezien het formaat is dat in no-time gebeurd.


Op de hangtafels liggen afbeeldingen van de parkoersen. De 16,4km blijkt een 8-vormig parkoers te zijn. Wel horen we dat het laatste stuk van het parkoers uit de race is genomen. Vandaag verboden gebied door Staatsbosbeheer. Jammer, want het schijnt een mooi en zwaar stuk te zijn maar ook heel kwetsbaar gebied. En met dit natte weer en 500 deelnemers die er over heen jakkeren zou dat wel eens voor heel veel schade aan de natuur kunnen zorgen.

Om wat foto's te kunnen maken spreek ik af zo'n 10-15 minuten voor de start alvast het parkoers op te gaan om op een dikke kilometer vanaf de start wat foto's te schieten. Daarna terug en dan de andere kant op van het parkoers om de lopers richting finish weer te fotograferen. Eenmaal buiten bij wat testfoto's spreekt iemand van de organisatie me aan.
"Of ik van de krant ben...".
"Nou nee hoor, gewoon supporter omdat ik vandaag zelf niet mee kan doen. Kan ik meteen ook wat foto's van mijn maatjes maken".
"Als je nog wat foto's op het parkoers zou willen maken voor ons, dan zouden wij dat heel erg waarderen".
"Ik zal zien wat ik kan doen.....".


Ik posteer me strategisch op een heuveltje op het parkoers waar alle afstanden, die tegelijk gestart zijn, de eerst afslag in het bos links afslaan. Daarna weer terug en in tegengestelde richting het parkoers weer op.
Het duurt niet lang of de eerste 8km-lopers komen me al weer tegemoet. Al verder lopend schiet ik mijn geheugenkaartje langzaam vol.


Even ontstaat er een stilte en dan komt de eerste 16km-trailer voorbij. En de volgende. Ik kiek er nog een paar en zo tegen kwart over 12, een uur en een kwartier na het startschot, draai ik om en keer ik weer terug richting finish. Voortduren omdraaiend om nu de voorbij komende 16km-lopers te fotograferen.
Intussen is het lekker weer geworden. Hier in het bos voel je (de koude) wind helemaal niet en is er sinds de start geen druppel regen meer gevallen. En ook al trail ik zelf dan niet mee, het is wel genieten, zo in het bos. Iedereen die me nu voorbij loopt is aan zijn of haar laatste 2km. bezig. En iedereen is vrolijk, zichtbaar genietend. Ja, dat is trailen. Ik kan er over mee praten. Maar nu even niet, helaas.
Op zo'n 700m voor de finish sta ik even stil. Terwijl de winnaar van de 8km uitgebreid met een vrijwilliger van de organisatie converseert kiek ik de lopers die zich over het glibberige pad door het poortje aldaar heen wurmen. Ja, dit is even een verraderlijk stukje.
En dan.... ik zie een hert, een ree, het parkoers oversteken. Vlug laat ik mijn camera ratelen zonder ook maar te kijken, onder het motto, "niet geschoten is altijd mis...". Nu heeft de camera wel scherp gesteld maar niet op het hert, hoewel een glimp nog wel te zien is.


We naderen de 2 uur als team "Duivelein" in beeld komt. Veel sneller dan ik had verwacht. Vooral als Dorie ook nog meldt dat ze het veel zwaarder vond dan de "Poort naar het Heuvelland", is dat des te meer een prestatie. Het kan natuurlijk ook komen dat ik vandaag niet heb meegelopen. Hebben ze niet op mij hoeven wachten.
Als zij gepasseerd zijn volgen er niet zo veel mee. En wanneer ik zelf weer bijna op de baan ben komt de eerste van de 32km er al aan. In een tijd van 2u08:02 heeft hij de 32,2km afgeraffeld en is daarmee slechts een dikke 2 minuten na mijn maatjes de finishlijn gepasseerd. En zij deden "maar" 16,4km


Voordat de loopkledij wordt omgewisseld voor droge burgerkleding volgt er eerst nog een interview met een plaatselijke verslaggever. Daarna is het in de kantine nog even een erwtensoeppie en Reinier een Roparun broodje knakworst. Ook nog een flesje plaatselijk gebrouwen bier. Nee, de tripel en dubbel zijn nu nog te zwaar voor mij maar het blondje van slechts 2,5% gaat er wel in, al maakt die mijn hoofd ook al snel wat lichter.
De prijsuitreikingen zijn geweest, die van de dames 32km in etappes, de hapjes en drankjes zijn verwerkt, we hebben met Jan en alleman bijgepraat, aan de organisatie gevraagd waar ik mijn foto's naar toe moet sturen...., dan is het mooi tijd om terug te gaan richting Eindhoven.
En onderweg is het weer druk. En dat op een vrije zaterdag. En hoe verder we het zuiden van Nederland naderen, des te slechter wordt het weer. Nog voor half 4 zit ik weer hoog en droog op het Hileind. Nu alleen nog vlug de foto's beoordelen, uitsorteren, het internet op jassen en naar AV Gelre sturen. Blijkt dat ze én op Twitter én op Facebook zitten. Dat wordt dus een makkie. Lang leve de social media!

..... en ook de finish in beeld....
Het weer:
Onderweg naar Dieren, regenachtig en veel wind. In Dieren bij AV Gelre, nog steeds regen, koud en harde wind. Tijdens de wedstrijd in het bos, droog, aangename temperatuur en geen wind gevoeld. Onderweg naar Eindhoven/Veldhoven, regen en harde wind. Temperatuur ca. 6ºC bij windkracht 4-5.

Alle andere foto's van de Gelre Jutbergtrail, 8 en 16km staan hier

En voor elke finisher ook nog een certificaat met foto..... 
Geen opmerkingen: