dinsdag 24 januari 2017

In de bios: Split

Bij horrorfilms krijg je steevast traillers van hetzelfde genre voorgeschoteld. Zo ook in "The Bye Bye Man" waar ik vorige week nog samen met Marcia naar toe ben geweest. EĆ©n van die voorfilms was "Split". Er was genoeg nieuwsgierigheid opgewekt om die eens te gaan bekijken. Ik kies er voor om op de kleinkinderen-ophaaldag de late middag op te offeren om Split te gaan kijken.

De film:
De poster alleen al laat een kop van een figuur zien waarbij je al denkt, "Wat een rotkop..." Dan is de toon van de film al meteen gezet. Het verhaal gaat over een man die meer persoonlijkheden bezit. Schizofreen is al erg, maar wat als dat ook eens 23 personen blijken te zijn. EĆ©n van die personen gaat over in het ontvoeren van 3 tienermeisjes. Ergens opgesloten waar geen daglicht kan toetreden krijgen ze te maken met enkele van de verschillende persoonlijkheden. En als jong tienermeisje gevangen ergens in een kelder kun je natuurlijk van alles verwachten, en er gebeurt natuurlijk ook van alles, uiteraard. Net als in het echte leven, heeft deze figuur ook nog een leven "bovengronds". Heel normaal, zo lijkt het. Moet het lijken,want anders zou het geen film zijn. Een psychiater weet te vertellen dat die persoonlijkheden verder gaan dan alleen even een ander persoon zijn. Kunnen zelfs meer personen tegelijk zijn. En als die persoonlijkheid toevallig heel sterk is, of zelfs beresterk, dan is die persoon het zelf ook. Heel gevaarlijk, natuurlijk. En laat er nou een een 24e persoonlijkheid zich gaan aanmelden. En dat is niet zomaar een persoonlijkheid.
Hoe moet ik het omschrijven. Geen horror in ieder geval. Ik zou zeggen een psychologische thriller. En thriller, want spannend, dat is hij zeker. En eng? Misschien af en toe. Ligt er aan waar je aan gewend bent.
šŸŒŸšŸŒŸšŸŒŸšŸŒŸGeen opmerkingen: