zaterdag 25 februari 2017

Kindercarnavalsoptocht in Veldhoven

Jaarlijkse traditie. Ik bedoel niet eens de carnavalsoptocht. Dat is wellicht al een eeuwenlange traditie. Nee, traditie dat opa en oma naar de optocht gaan kijken. De kindercarnavalsoptocht. Want al sinds een behoorlijk aantal jaren lopen ook de kleinkinderen in groepsverband mee met die optocht. Elk jaar weer een ander onderwerp.
Dit jaar is ons niet verteld wat het onderwerp is en dat wordt dus een verrassing.

Na op tijd van de training van de Vrijbuiters vertrokken te zijn is het hurry up onder de douche en natuurlijk zweet ik dan als een otter als we al vlug richting vaste plek op De Ligt vertrekken. Verwachting is dat ze daar omstreeks half 2 zullen langskomen en dat is al over 10 minuten. De haastige spoed is echter niet nodig geweest. Bij aankomst op één van de vele lege parkeerplekken is het hier nog een eenzame bedoening. Alles lijkt helemaal verlaten. Geen kip, of iemand verkleed als kip, te zien. Zouden we wel op de goede plek staan? Komt de optocht hier wel langs!? Toos en John zijn er ook al en warempel zien we de de verte nog iemand plaats nemen aan de kant van de weg. Toeschouwer nr. 5.

Als ik even een blik in één van de zijstraten werp, zie ik toch in de verte een stoet bonte kleuren een andere straat in slaan. De optocht is in aantocht! We zien enkele ouders van de kleinkinderen ook aankomen. Inderdaad, de kleinkinderen lopen dit keer helemaal alleen, d.w.z. zonder ouders, in de optocht mee.
Toch duurt het nog wel even eer het blauwe zwaailicht van de voor-rijdende politieauto te zien is.
De stoet trekt voorbij en iedereen heeft weer zijn best gedaan. Natuurlijk, want iedereen gaat voor de prijzen.
Ik schiet een paar plaatjes en terwijl ik wat met mijn camera aan het instellen ben roept Danny, dat ze daar al zijn, hoor... Had ik dus helemaal niet in de gaten en dan is het wel even vlug wat met de camera klikken. Ze zijn verkleed als..... "Gewoon een stelletje kwallen...." Behalve Ryan. Die loopt er achter aan als "Zwarte Piet". Wilde kennelijk niet als kwal gaan.
En eigenlijk is niet veel later deze optocht al weer een feit. Lijkt er toch op dat elk jaar de optocht weer korter wordt.

We spoeden ons naar het kerkpleintje van D'ekker waar de prijsuitreiking zal gaan plaatsvinden. De prijsuitreiking waar ze altijd gebruik maken van een onverstaanbaar slechte geluidsinstallatie. Al jáááren. Maar daar hebben ze dan nu eindelijk iets aan gedaan. Letterlijk elk woord is nu te verstaan. En dan beginnen ze met de individuelen. Zou je denken, tenminste. Maar tussen de 7 individuelen die in de prijzen vallen zijn het telkens duo's die naar voren geroepen worden. En dan zelfs een hele groep lego-stenen. En dan valt de eerste prijs ook nog op de nummers 169 en 170, alweer een duo. Maar die heten "De Kwallen" en dat is dus ook een hele groep. Onze groep, grotendeels onze kleinkinderen. En dus gaan ze allemaal het podium op waar ze gehuldigd worden en de beker in ontvangst nemen. Helaas ontbreekt er wel 1 kwal en dat is Zwarte Piet die daar wel heel erg veel verdriet van heeft. Hij zou ook graag de prijs willen hebben.

Dat was weer de kindercarnavalsoptocht van dit jaar. Traditioneel sluit ik die altijd af met een frikandel speciaal bij de friettent aan het pleintje, zo ook dit jaar. Tenminste, dat is de bedoeling. Voor ons zijn echter 2 gezinnen. Eentje met 3 kinderen en eentje met 2 kinderen. Het tempo waarmee het eerste gezin geholpen word geeft ons al meteen de doorslag: "die frikandel speciaal zal hier wel eventjes gaan duren", en daarom vertrekken we maar meteen richting winkelcentrum 't Look waar ik heel snel en uiterst vriendelijk van een vers gebakken frikandel speciaal word voorzien, terwijl vrouwlief alvast boodschappen inslaat voor de rest van het weekend.
Geen opmerkingen: